Darmowa dostawa od 299zł
Kawy wykorzystywane przez Pedron Caffe pochodzą z Brazylii, Indii, Salwadoru, Kolumbii, Etiopii i Papui Nowej Gwinei i są starannie selekcjonowane, aby zapewnić najlepszą jakość zielonego ziarna.
W Pedron Caffe używane są wyłącznie ręcznie zbierane owoce kawowe, powoli dojrzewające i zbierane w cieniu na wysokości od 1100 do 2000 metrów n.p.m.
Przy większej różnicy temperatur między dniem i nocą owoce dojrzewają powoli, zapewniając słodszy i bardziej złożony smak. Dostawy posiadają certyfikaty Rainforest Alliance i UTZ, co oznacza pełne poszanowanie środowiska.
Każda partia zielonej kawy jest analizowana zgodnie z protokołami SCA (Speciality Coffee Association), aby zapewnić zero wad pierwotnych. W swoim własnym laboratorium Pedron Caffe sprawdza również gęstość i wilgotność zielonej kawy. Potem każda kupowana partia jest próbnie wypalana w laboratorium w celu sprawdzenia jakości.
Cupping przeprowadzają eksperci Caffe Pedron ds. oceny jakości, ściśle przestrzegając protokołów SCA. Tylko te partie, które przekraczają 80 punktów (kawa speciality), są zatwierdzane jako składniki blendów (mieszanek) i singli (kaw jednorodnych).
Sercem firmy jest rzemieślnicza palarnia bębnowa na gorące powietrze, stosująca tradycyjny proces powolnego palenia, sprawdzana wzrokowo, produkująca każdorazowo partie po 60 kg.
Każda partia jest starannie wypalana przez doświadczonego Master Roastera i chłodzona wyłącznie powietrzem.
Każda wypalona partia poddawana jest następnie dalszym testom jakości w naszym laboratorium, gdzie sprawdzane są parametry barwy, co zapewnia każdorazowo jednakowy stopień wypalenia.
W przypadku kawy palonej na sposób włoski, kawa potrzebuje na odgazowanie od 7 do 12 dni; natomiast dla kawy jasno palonej wystarczą jedynie 2-3 dni. Następnie kawa jest pakowana przy użyciu nowoczesnych i wydajnych systemów i wysyłana do klienta.
|