HISTORIA KAWY - LEGENDY I FAKTY
Legendy i fakty o kawie
Istnieje wiele legend opisujących powstanie napoju kawowego. Oto niektóre z nich:
Klasztor Chehodet w Jemenie
Jedną z najbardziej znanych legend jest prawdopodobnie ta pochodząca z klasztoru Chehodet w Jemenie. Opowiada ona, jak jeden z mnichów mieszkający w tym klasztorze dowiedziawszy się od pasterza o imieniu Kaldi, że jego kozy i wielbłądy nie poszły spać na noc po zjedzeniu niektórych rodzajów ziaren, postanowił przygotować napój z tych ziaren aby nie zasnąć i móc dłużej się modlić.
Podobna legenda podaje jednak, że kawę odkrył imam z arabskiego klasztoru, który przygotował z niej wywar. Kiedy wywar popróbowali mnisi z klasztoru, nie usnęli całą noc, nie czując zmęczenia.
Pasterz Kaddi
Maronicki mnich Antonio Fausto Nairone, profesor teologii na Sorbonie w 1700 roku, powiedział swoim uczniom, że w Arabii pasterz o imieniu Kaddi, przyprowadzając swoje kozy na pastwisko najwyraźniej zauważył, że po zjedzeniu ziaren pewnej dzikiej rośliny wykazywały oznaki podniecenia. Pasterz, niezdolny do pojmowania nie mógł zrozumieć co się stało i dlatego zapytał o to czcigodnego opata Yahię. Kiedy opat zdał sobie sprawę z właściwości rośliny, przygotował gorzki i gorący napój, który rozgrzewając ciało ożywiał i uwalniał od snu i zmęczenia.
Arabski mnich podróżujący do miasta Mocha
Szejk Ali ben Omar, arabski mnich towarzyszył swojemu mentorowi Schadeli w podróży do miasta Mocha. Podczas tej podróży Schadeli zmarł i Ali pozostał sam. Zrozpaczony szejk postanowił zawrócić, jednak wtedy pojawił się anioł, który zachęcił go by kontynuował podróż do miasta, w którym w owym czasie szalała zaraza. Po przybyciu na miejsce, poprzez swoje modlitwy do Allaha Omar uleczył wielu chorych. Jedną z nich była córka króla, w której Ali się zakochał. Rozgniewany król odesłał jednak mnicha z miasta, skazując go na banicję. Zmuszony do samotnego życia w górach, mnich wzywał pomocy do swojego zmarłego nauczyciela, nie mogąc zaspokoić głodu i pragnienia. Mistrz Schadeli przysłał mu więc wspaniałego ptaka z kolorowymi piórami i czarującym głosem. Obudzony melodyjnym śpiewem Omar poszedł podziwiać ptaka i zobaczył drzewo pokryte białymi kwiatami i czerwonymi owocami - krzew kawy. Zebrał z krzewu trochę ziaren, zalał je wodą i zrobił napój o dobroczynnym działaniu, który później często oferował pielgrzymom których spotykał. Wieści o magicznych właściwościach napoju wkrótce się rozeszły i szejk został ponownie przywitany w mieście z wielkimi honorami.
Pochodzenie kawy: Abisynia
Inna legenda opowiada o ogromnym pożarze, który wybuchł na rozległym terytorium Abisynii. Teren ten pokryty był dzikimi krzewami kawy, a aromat tego, co uznano za pierwsze, gigantyczne naturalne palenie rozprzestrzenił się na kilkadziesiąt kilometrów.
Inne legendy również wskazują na pochodzenie kawy z wyżyn Abisynii (Etiopia), skąd jak się wydaje kawa naprawdę pochodzi. Późniejsze wspomnienia i doniesienia kilku podróżników świadczą o tym, że pod koniec XVI wieku picie kawy rozpowszechnione było na całym Islamskim Wschodzie.
Arabowie jednak pilnie strzegli swojego sekretu - wszystkie kalifaty obowiązywał surowy zakaz eksportu sadzonek tej cennej rośliny. Ziarna sprzedawano tylko po uprzednim wysuszeniu i tym sposobem aż do 1600 roku z owoców kawowca korzystał jedynie Świat Islamu.
W Europie kawa rozprzestrzeniła się poprzez Wenecję, gdzie w 1640 roku został otwarty pierwszy "Coffee Shop". Sukces był natychmiastowy i kawa rozprzestrzeniła się po kraju, pojawiając się w każdym włoskim mieście.
Rozprzestrzenienie się kawy po świecie ułatwiła walka interesów pomiędzy tymi, którzy chcieli zachować elitaryzm cennych roślin, a tymi którzy chcieli otrzymać część zysków, które te rośliny przynosiły. W 1690 r. pewni holenderscy żeglarze wylądowali na wybrzeżu Mocha w Jemenie, gdzie zdołali zdobyć kilka sadzonek kawy. Kilka lat później rozkwitły pierwsze plantacje na Jawie i Sumatrze. Później uprawa kawy rozprzestrzeniła się w Ameryce Środkowej i Południowej, gdzie dzisiaj znajdują się największe plantacje na świecie (mowa tu zwłaszcza o Brazylii).
Poniżej kilka historycznych faktów, które naprawdę miały miejsce:
800r. - Początki kawy
Znaleziska archeologiczne w Emiratach potwierdzają użycie kawy palonej w krajach Bliskiego Wschodu
1400 - Właściwości terapeutyczne
Dokumenty dotyczące arabskich leków (Avicenna e Rhazes) świadczą o terapeutycznym użyciu kawy
1592 - Kawa i starożytni Egipcjanie
Lekarz i botanik Prospero Alpino opisuje tę roślinę i potwierdza jej popularne zastosowanie w Egipcie
1600 - Kawa dociera do Europy
Wprowadzenie i rozwój w Europie nie tylko jako lekarstwo, ale również jako zwykły napój.
Koniec 1600 - Pierwsze kawiarnie
Otwarcie pierwszych kawiarni w Wenecji, Londynie, Paryżu, Wiedniu, Hamburgu.
1700 - Rozpowszechnienie na całym świecie
Eksport rośliny z krajów arabskich na świat
1690 - 1700 - Z Jemenu....
Holendrzy eksportują kawę do swoich kolonii w Indonezji, Gujanie, itp.
1723 - 1730 - ... do kolonii wielkich mocarstw epoki
Francuzi otwierają fabrykę kawy w Indiach Zachodnich
Portugalczycy otwierają fabrykę kawy w Brazylii
Brytyjczycy otwierają fabryki kawy na Cejlonie, Jamajce, Kubie i w Ameryce Łacińskiej
Hiszpanie otwierają fabrykę kawy w Kolumbii
Dzisiaj - Biznes kawowy
Obecnie kawa jest drugim po ropie naftowej produktem światowego handlu. Rocznie na świecie wypija się 400 mld filiżanek tego czarnego złota. Niektóre eksportujące kawę kraje opierają na tym swoją gospodarkę.
Przejdź do strony głównej